LUDO GIELS

  
  Geboren te Oostham 1931.  
     
  Opleiding aan de Academie voor Schone kunsten te Berchem (Antwerpen).  
     
 

Assemblages

Het is een wondere wereld waarin de beelden van Ludo Giels zich bewegen. Een wereld die werd opgebouwd uit diverse onderdelen van toestellen allerhande, door de hedendaagse consumptiemaatschappij op de schroothoop gedumpt of waarvan de funktie waardeloos is geworden. Met zulk materiaal assembleert Ludo Giels unieke figuren, schept hij een beeldenassortiment bij elkaar dat op de huidige kunstscène zijns gelijke niet heeft.

CBR81

Enige tijd geleden kreeg de assemblagekunst van Ludo Giels er een nieuwe dimensie bij.
Inderdaad, toevallig kreeg hij aan de Schelde-oever een hoop verwrongen ijzer onder ogen. Navraag bracht aan het licht dat deze afkomstig was van de in 1953 gezonken motorspits C-B-R 81, geladen met 300 ton cement.
Om het wrak te kunnen bergen bracht men toen een lading springstof aan. Het schip spatte uiteen en er bleven ontelbare grote en kleine stukken in het slib steken, tot Ludo Giels die bij lage tij stukje bij beetje gaat uitvissen. Door de enorme kracht van de dynamitering zijn zulke onvoorstelbare grillige vormen gevormd waarvan, na artistiek-geinspireerde ingreep van Ludo Giels, verbluffende knappe figuren ontstaan..

Brons

Van beelden die er zich toe lenen laat Ludo Giels 3, maximum 4 bronzen afgietsels maken. De diverse onderdelen worden afzonderlijk gegoten. Nadien worden deze onderdelen aaneengelast. Hierdoor zijn de bronzen beelden geen exacte kopies.

Uit: “Kunst met een knipoog...” van Lode van Muylder

 
admin